Mijn eigen georganiseerde vakexcursie!

Na een lange (en soms moeizame) voorbereiding was het op 22 juni 2012 eindelijk zover, de vakexcursie georganiseerd door mij met mijn projectgroep ging uitgevoerd worden. We wilde met de groep iets leuks organiseren wat niet zomaar vergeten zou worden. Uiteindelijk kozen we voor een klassieke zeiltocht met de bruine vloot van Volendam naar Marken waarna er een stadswandeling door het historische Marken gepland stond.

De dag begon met het verzamelen in Volendam op de dijk. Rond kwart voor 10 was iedereen aanwezig en dat was ruim op tijd voor de zeiltocht die om 10 uur van start zou gaan. Ik maakte even kennis met de schipper genaamd Jos en haalde toen de rest van de groep om aan boord te gaan. Het schip waar we mee zouden varen was de Volendam 10 en had een rijk verleden op de Hollandse wateren. Hierover zouden we later aan boord van het schip nog genoeg verhalen horen.

Iedereen was aan boord en het was tijd om uit te varen richting Marken (wel via een omweg zodat we iets langer konden zeilen). Eenmaal uit de haven op het open water moesten de zeilen gehesen worden en hoe kan het ook anders dan dat de vier jongens aan boord hierbij moesten helpen. Samen met Rico hees ik het grootzeil waar ondertussen vol de wind met kracht 7 in stond te blazen. Eenmaal alles gehesen zat iedereen aan op het dek en moest menigeen nog wennen aan het schuin gaan van de boot. Om iedereen een beetje op zijn of haar gemak te stellen vertelde de schipper een interessant verhaal over de historie van de boot. Jos was vroeger een geschiedenis leraar op school en wist dus wel hoe zulke verhalen te vertellen. De boot had al vele jaren gevaren en was gebruikt voor verschillende doeleinden. Jos vertelde ook wat de boot allemaal aankon en windkracht 7 was daarbij maar een zuchtje wind.

Na een tijd varen kwamen er dreigende wolken in zicht en ja hoor, het begon flink te hozen. Samen met de regen kwamen er ook stevige windvlagen waardoor de boot prachtig schuin kwam te liggen. Helaas was ik zo ongeveer de enige die dit op het dek meemaakte, de rest was allemaal naar binnen gevlucht om te schuilen. Dit kwam denk ik ook doordat ik de enige was met zeilervaring die ik wekelijks opdoe bij Scouting Sarto.

De groep was voor de excursie in tweeën gesplitst omdat de hele groep niet op de boot zou passen. In Marken zouden de twee groepen even samenkomen om gezellig met ze allen te lunchen. Na 2,5 uur varen kwamen we aan in de haven van Marken waar we nog even moesten wachten op de andere groep. Toen de andere groep er was konden we gezellig met ze allen lunchen. Nicole en Suzan hadden vooraf vele broodjes gesmeerd zodat iedere deelnemer twee broodjes kon eten. Hierbij kregen ze ook nog een appel en een pakje drinken. Tijdens de lunch werd er aan de hele groep wat verteld over het toerisme in verband met de bruine vloot. Schipper Jos kreeg hierbij weer de aandacht van iedereen die ondertussen lekker aan het smikkelen was.

Na de lunch gingen de groepen weer uit elkaar, voor mijn groep was het tijd om te wandelen door Marken. De wandeling was zelf georganiseerd en Rico, Eline en Ik zouden allemaal een deel van de rondleiding geven. De rondleiding begon in de haven bij het kijkhuisje van Sijtje Boes en bracht ons verder langs verschillende hoogtepunten in Marken zoals de klassieke marker huisjes, de kerk, de marker gordijntjes, het oorlogsmonument, de dijk en de vuurtoren. De rondleiding begon goed maar eenmaal op de dijk werd het plotseling noodweer. De regen kwam met bakken uit de hemel en paraplu’s waren niet meer bestemd tegen dit soort regen. Hierdoor zagen wij ons genoodzaakt om de rondleiding sneller af te ronden dan eigenlijk hoorde. Uiteindelijk stond iedereen doorweekt weer in de haven waar de excursie besloten werd met een dankwoordje van mij. Ondanks de soppige schoenen en doorweekte kleren had iedereen nog een lach op zijn of haar gezicht en het was daardoor ook een geslaagde excursie!

Na de excursie kregen we als organisatie nog een aantal mailtjes van verschillende leraren die zeiden dat ze het een topdag hadden gevonden. Persoonlijk vond ik dit zeer leuk om te horen. Marco Bijsterbosch heeft zelfs nog een leuk filmpje gemaakt van de dag die ik jullie niet wil onthouden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: