Vakexcursie: ‘Alkmaar prachtstad!’

Op vrijdag 13 april vond de eerste vakexcursie plaats. 1 van de 6 projectgroepen uit onze klas had de opdracht gekregen deze excursie te organiseren. Aan de excursie namen naast de leerlingen uit onze klas twee docenten en twee andere leerlingen deel. Met deze groep reisden we deze dag af naar de Noord-Hollandse kaasstad Alkmaar. Hier moesten we verzamelen bij de vestiging van Inholland waar we een presentatie kregen van de marketing manager van de Stichting Promotie Alkmaar (SPA). Tijdens deze presentatie werd duidelijk dat Alkmaar meer is dan een kaasstad. Naast de kaasmarkt is de stad zeer geschikt om in te winkelen dankzij vele kleine winkelstraten met allerlei verschillende  bijzondere winkeltjes; dit maakt het shoppen iets bijzonderder dan in de grote steden. Ook wordt voetbalclub AZ als meest prominente voorbeeld gebruikt als het gaat om de sport activiteiten in de stad. Naast deze trekpleisters heeft Alkmaar ook een rijke cultuur en historie. Dit blijkt uit de vele monumenten en het oude centrum in de stad.

Nadat deze presentatie gingen we met de groep richting de kaasmarkt. De kaasmarkt is al sinds 1953 een traditie en wordt nu nog steeds elke vrijdag gehouden op het Waagplein. Volgens Alkmaar.nl bezoeken meer dan honderdduizend toeristen elk jaar deze gratis markt. We kwamen bij de kaasmarkt aan vlak voordat deze was afgelopen en konden dus nog heel even naar dit fenomeen kijken. Het oogde allemaal nog heel erg authentiek met de mensen in speciale klederdracht die deals sloten met grote kaasinkopers. Bijzonder vond ik het om te zien hoe snel het Waagplein weer omgetoverd was van kaasmarkt tot een groot terras. Binnen mum van tijd waren alle kazen opgeruimd en stonden de stoeltjes en tafeltjes op het plein zodat alle mensen konden genieten van een drankje in de zon.

Na het bezoek aan de kaasmarkt bezochten we het kaasmuseum. Hier werd de groep in tweeën gesplitst en kregen we per groep een rondleiding. De gids die ons rond leidde vertelde vol passie over hoe kaas werd gemaakt, waarom verschillende kazen zo heette en wie de grote namen uit de geschiedenis van het kaasmaken waren. Het was fascinerend om te zien hoe gedreven iemand hierover kan vertellen. Door zijn verhaal heen probeerde hij ons te vermaken met waarschijnlijk een paar ‘standaard’ grapjes. Hoewel deze niet erg aansloegen op de groep waardeerde ik toch dat hij bleef doorgaan.

Na deze speciale tocht door het kaasmuseum stond er nog een laatste onderdeel op het programma. Dit was een stadswandeling die werd gegeven door de organiserende studenten. De stadswandeling nam ons mee langs verschillende monumenten in de stad waarover dan een verhaaltje werd verteld. De wandeling eindigde bij het station zodat iedereen gelijk naar huis kon.

Zelf zou ik er nooit voor hebben gekozen om deze activiteiten te ondernemen en ik had ook niet la te hoge verwachtingen van deze dag. Toch heb ik een leuke dag gehad in Alkmaar waarbij bepaalde dingen nog best interessant waren. De groep had in ieder geval veel moete gedaan om voor ons een leuke dag te organiseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: