Wat is bloggen?

Het eerste gastcollege van de minor werd gegeven door de heer Lars Boom. Lars heeft in zijn carrière al bij verschillende reisorganisaties gewerkt en is tegenwoordig werkzaam bij de ANWB.

Dat dit geen normale les was wist ik al bij de vierde slide van de powerpoint. Daar stond namelijk: ” Twitteren? Graag, en zoveel mogelijk;-)”. Twitteren is namelijk ook al een vorm van bloggen, namelijk ‘microbloggen’. Onder deze term vallen bijvoorbeeld ook berichten posten op Facebook en het plaatsen van video’s.

Tijdens dit eerste gastcollege werd ons verteld over het beginnen van een blog. Waarom begint iemand een blog, en wat heb je nodig om een blog te schrijven? Redenen om een blog te beginnen zijn delen, klagen en je mening geven maar ook geld verdienen. Wanneer jou reisblog bijvoorbeeld veel gelezen wordt door mensen kun jij hier geld aan verdienen doordat adverteerders willen adverteren op jou pagina. Zo ver zie ik het bij mijzelf, helaas, nog niet komen. De reden dat ik deze blog ben begonnen is toch voornamelijk omdat dit verplicht is vanwege school, anders had ik het waarschijnlijk gewoon bij Facebook gehouden.

Om een blog te schrijven heb je verschillende dingen nodig. Het begint allemaal met een idee om over te bloggen. Deze blog ben ik begonnen met het idee dat ik over verschillende gebeurtenissen gerelateerd aan mijn opleiding ga schrijven. Daarnaast moet je een host hebben voor jou blog. Mijn blog schrijf ik via de host WordPress waardoor mijn domeinnaam luidt: joerivanderkleij.wordpress.com. Wanneer je echt een eigen website wilt hebben moet je hiervoor je domeinnaam registreren. Lars heeft dit gedaan waardoor  zijn blog te lezen is op www.larsboom.com. Wanneer je deze blog hebt kun je deze analyseren. Hoeveel bezoekers heb ik per dag? Welke pagina’s bezoeken zij? en hoeveel herhalingsbezoeken vinden er plaats? Hier zijn verschillende programma’s voor maar het makkelijkste is ‘Google Analytics’. Dit programma geeft alle informatie die je nodig hebt en is volledig gratis te gebruiken.
Lars sprak met een term die ik nog niet eerder had gehoord ‘cms’ oftewel ‘Content Management System’. Dit ‘cms’ maakt het voor normale gebruikers gemakkelijk om de content te plaatsen die zij willen. Zonder enige moeite kunnen bloggers foto’s, video’s of tekst uploaden via ‘cms’. Deze foto’s, video’s en tekst worden ‘content’ genoemd. Hiernaast heb je ook nog ‘User Generated Content’. Dit zijn bijvoorbeeld reacties van andere personen op jou blog. Deze ‘UGC’ kan erg waardevol zijn als je er goed mee omgaat. Geef bijvoorbeeld feedback op een reactie en hou je niet stil.

In het tweede gastcollege bekeken we als eerste een paar blogs van klasgenoten. Deze blogs vond ik er stuk voor stuk erg mooi uit zien. Hierdoor werd duidelijk dat het via een goede host en cms erg simpel was om een mooie blog te maken. Google Analytics werd ook uitgebreider behandeld dit college. Zo werd duidelijk dat je niet alleen kan zien hoeveel bezoekers jou blog heeft maar ook uit welke provincie ze komen en zelfs uit welke stad. Tussen alle theorie door liet Lars een interessante video zien over ‘Google Wallet’. Met dit programma van Google is het mogelijk om te betalen via je telefoon. Door je credit cards, pinassen en kortingscoupons up te loaden in je telefoon kun je door een simpele scan betalen.

Advertenties

Eén reactie

  1. […] Net als in periode 3.3 werd de klas in periode 3.4 weer vermaakt door twee gastcolleges van de heer Lars Boom. De eerdere gastcolleges staan beschreven in een eerder bericht op mijn weblog: ‘Wat is bloggen?’. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: